Wat kost een hond?

De kosten van een hond kunnen snel oplopen en hoger zijn dan u aanvankelijk denkt. Deze pagina geeft een overzicht van de kosten die het meeste voorkomen bij honden. Honden kunnen de meest loyale vrienden zijn, wordt wel er eens gezegd. Daarom is het ook niet gek dat er bijna 2,2 miljoen honden als huisdier worden gehouden. Bent u ook gevallen voor zijn charmes en overweegt u nu een hond op te nemen in uw gezin? Neem dan in uw overweging mee dat een hond de volgende aanschaf-, maandelijkse en incidentele kosten met zich meebrengt. Zo krijgt u een duidelijk overzicht wat de kosten van een hond zijn. In de onderstaande tabel zijn de minimale kosten opgenomen voor behandelingen en benodigdheden. Houd er dus rekening mee dat het totaalbedrag hoger kan uitvallen.


Navigeer snel en overzichtelijk door alle informatie met betrekking tot kosten van een hond:


Aanschafkosten van een hond

Momenteel worden er meer honden aangeschaft bij een fokker dan bij het asiel. Wanneer u uw hond via een fokker aanschaft, kunnen de aanschafkosten verschillen afhankelijk van het ras en raszuiverheid, grootte van de hond en de fokker. De gemiddelde aanschafprijzen kunnen variëren van 400€ tot ongeveer 800€ bij gecertificeerde fokkers. Asielhonden daarentegen zijn goedkoper en kunnen vaak gechipt en ingeënt meegenomen worden voor bedragen tussen de 100 en 200 euro. Hier geldt dat de prijs meestal afhankelijk is van de leeftijd van de hond. Hoe jonger de hond, hoe meer u zult betalen. Wanneer fokkers honden aanbieden voor een prijs wat te mooi is om waar te zijn, kan het zijn dat u te maken hebt met broodfokkers. Dit zijn vaak niet-erkende fokkers die zich niet het welzijn van hun honden in acht nemen en zo zoveel nestjes laten geven dat het ongezond is voor de moederhond en pups. Hierdoor is het risico groot dat u met een ziek en zwak hondje thuiskomt. Ga dus altijd na of een fokker gecertificeerd is om honden te mogen fokken.

Kosten chippen van een hond

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om uw nieuwe hond te chippen en te registreren binnen 14 dagen. Met een chip is uw trouwe huisdier gemakkelijk weer terug te vinden. Het chippen gebeurt bij de dierenarts en valt onder het consult dat u heeft met uw dierenarts. Omdat iedere dierenarts andere tarieven hanteert, zullen de kosten voor het chippen daardoor ook verschillen. Reken op bedragen tussen de €15 en €50. Daarnaast kost de registratie van uw hond eenmalig €5,90. Indien uw hond niet geregistreerd en gechipt is, loopt u het risico op een flinke boete, zorg daarom dat u dit op tijd heeft geregeld. Honden uit het asiel zijn vaak al voor u gechipt, de chipgegevens hoeven alleen nog maar op uw eigen naam gezet te worden.

Hondenbelasting

In sommige gemeentes wordt helemaal geen hondenbelasting geheven terwijl u in andere gemeentes de hoofdprijs moet betalen. De tarieven worden zelf bepaald door de gemeentes en kunnen daardoor maandelijks variëren van 1 tot 10€.

Dierenartskosten

De kosten van een dierenarts consult zijn niet overal hetzelfde, ze verschillen vaak per regio en dierenartspraktijk. Gemiddeld wordt er tussen de 20€ en 50 € voor één consult gerekend, maar kijk dit altijd zelf nog even na. U zult uzelf weleens bij de dierenarts vinden onder andere voor behandelingen om uw hond te ontwormen en te ontvlooien. Deze behandelingen vinden vier keer per jaar plaats komen rond de 50 euro uit.

Kosten inentingen hond

Er zijn verschillende inentingen die regelmatig terugkeren voor uw huisdier. Zo moet uw hond jaarlijks worden ingeënt worden om beschermd te zijn tegen hondsdolheid, ook wel bekend als rabiës, kennelhoest en de ziekte van Weil, een bacteriële ziekte waarbij orgaan falen kan optreden. De inentingen moeten door dierenartsen worden uitgevoerd, waardoor de kosten van de inentingen mede bepaald worden door de kosten van een consult. De kosten van vaccinaties voor uw hond liggen per keer rond de 50€, en zullen dus ieder jaar terugkeren. Pups zullen iets vaker inentingen nodig hebben, waardoor de kosten voor inentingen wat hoger zullen uitvallen dan voor volwassen honden. Ga voor een volledige overzicht van deze kosten naar de pagina kosten inenting hond.

Kosten sterilisatie hond

Bij sterilisatie wordt u hond onvruchtbaar gemaakt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zo kunnen de zaadleiders of eileiders onderbroken worden door middel van een traditionele operatie of met een laparoscopische ingreep. Hierbij wordt de sterilisatie door een kijkoperatie uitgevoerd. De genoemde ingrepen verschillen in moeilijkheid en intensiteit, waardoor er grote verschillen in de sterilisatie kosten zullen zijn. Daarnaast is een bepalende factor het gewicht van uw hond. Hoe groter uw hond, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Ook kunnen het gebruik van bepaalde materialen, kwaliteit van narcose, de kundigheid van uw dierenarts, het aanbod van faciliteiten in de dierenkliniek en de aangeboden nazorg voor hogere of lagere prijzen zorgen in de eindrekening. Een traditionele ingreep begint bij ongeveer €180 voor een kleine hond en €270 voor grotere honden, terwijl het ook voor kan komen dat u bij een andere praktijk €350 betaalt voor een kleine hond en €460 voor de grotere hond. Een laparoscopische ingreep is in de meeste gevallen nog duurder dan de traditionele ingreep, al kan het door de grote prijsverschillen soms goedkoper uitvallen dan de duurste aanbieder van een traditionele ingreep. Daarom adviseren wij u om verschillende dierenartspraktijken in uw buurt niet alleen goed op het prijskaartje te vergelijken, maar ook waaruit de behandeling bestaat om zo de beste zorg aan uw hond te kunnen geven.

Kosten castratie hond

Een ingrijpendere variant van sterilisatie is het castreren van uw hond. Bij castratie worden de zaadballen bij een reu en de eierstokken van een teef verwijderd. Hiermee wordt ook de productie van bepaalde hormonen gestopt waardoor het gedrag van uw hond kan veranderen. Zoals al eerder boven genoemd hebben het gewicht en de faciliteiten van de dierenartspraktijk grote invloed op de kosten van de castratie van uw hond. Zo komen de kosten voor castratie al snel uit op minimaal €70 voor een kleine hond, terwijl u kunt rekenen op minimaal €140 voor grotere honden.

Kosten hondenverzekering

Moet u nu wel of niet uw hond verzekeren? Een verzekering voor honden afsluiten is zeker aan te raden als u wanneer u denkt veel medische zorg voor uw hond nodig zult hebben. Omdat een pup aan het begin van zijn leven nog regelmatig op de behandeltafel van de dierenarts zal liggen voor inentingen, het chippen en consulten met uw dierenarts, zullen deze behandelingen onverzekerd meer kosten met zich meebrengen. Volwassen honden hebben minder terugkerende behandelingen nodig waardoor de maandelijkse premie goedkoper zal uitvallen. Net als mensen kunnen honden naarmate ze ouder worden last krijgen van allerlei kwaaltjes en zullen de bezoekjes aan de dierenarts oplopen. Een basis ziektekostenverzekering voor honden dekt (deels) de dierenartsbezoeken, onderzoeken, chippen ongevallen tot een maximaal vastgesteld bedrag. U kunt ook overwegen om aanvullende pakketten af te sluiten. Hierdoor kunt u uw hond meestal ook verzekeren voor onder andere sterilisaties, castraties en vaccinaties. De maandelijkse kosten verschillen per verzekeraar en pakket. Zo begint de gemiddelde basisverzekering voor een puppy bij €12 en kan oplopen tot €46 voor een oudere hond. Een verzekering die alle mogelijkheden dekt, begint bij €40 voor een puppy en loopt snel op naar €60 voor een oudere hond. Kijkt u dus goed welke hondenverzekering het beste bij uw hond past en wat u nodig denkt te hebben.

Verzorgingskosten van een hond

Naast de aanschaf en de medische kosten zijn er maandelijkse en incidentele verzorgingskosten die kunnen terugkeren voor uw hond:

Hondenvoerkosten

Ook hier geldt weer dat de kosten per hond kunnen verschillen, een kleine hond eet namelijk minder dan een grote hond. Daarnaast moet u ook rekening houden met de kwaliteit van het hondenvoer, de prijzen per merk kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen. Hierin kan weer een onderscheid worden gemaakt in droog en nat voer. Geschat wordt dat u voor een kleine hond maandelijks gemiddeld €25 kwijt zult zijn terwijl bij grote honden zit u al rond de €70 euro.

Accessoires

Om het uw hond zo aangenaam mogelijk te maken, heeft deze een mand nodig, een goede halsband, speeltjes, kluiven om zijn gebit op orde te houden, drink- en eetbak. Deze dingen kunnen eenmalig of al dan niet weer door de jaren heen worden aangeschaft. Hierin geldt weer dat kwaliteit en aanbieder de prijzen kunnen laten oplopen. De schattingen voor de kosten van accessoires voor uw hond lopen uiteen van €80 tot €400.

Uitlaatservice

Dit is niet voor iedereen van toepassing, maar het kan zomaar voor u de uitkomst bieden. Uitlaatservices kunnen uw hond voor u uitlaten als het niet uitkomt, dit kan op privébasis gebeuren of in een roedel. De kosten kunnen erg varieren in verschillende regio’s en bij verschillende aanbieders. U betaalt per keer of met een speciale rittenkaart, waarmee u vaak een extra wandeling cadeau kunt krijgen. De gemiddelde kosten per uitlaatbeurt liggen rond de €10 per keer.

Overige kosten van een hond

Om dit overzicht zo volledig mogelijk te maken, volgt hier nog informatie van zaken die van toepassing kunnen zijn als u op vakantie gaat of training nodig hebt voor uw hond.

Kennel voor een hond

Het komt weleens voor dat uw hond helaas niet mee op vakantie kan. Dan kunt u uw hond onderbrengen in een kennel. Hier wordt hij liefdevol verzorgd tot u terugkomt van vakantie. Een kennel berekent de kosten op basis van de grootte van uw hond het aantal dagen dat uw hond in de kennel doorbrengt. U kunt een dagprijs verwachten van gemiddeld €10 voor een kleine hond en €12 voor een grote hond.

Training van een hond

Uw hond kan baat hebben bij een gehoorzaamheidstraining, zeker als u net een puppy in huis heeft gehaald of een al wat meer volwassen hond uit het asiel. De kosten voor een goede gehoorzaamheidstraining kunnen beginnen bij €200, en ook hier geldt dat het per hondenschool kan verschillen.

Zoals u nu gezien heeft, komen er bij het hebben van een hond veel (terugkerende) kosten kijken. Maar mocht u dit voor uw viervoeter over hebben, dan betaalt uw hond u dubbel en dwars terug met al zijn liefde.