Veelgestelde vragen over honden en winter weer

Wandelen met je hond in de sneeuw

Als wij het buiten ijzig koud beginnen te vinden,  beginnen de meeste honden juist helemaal in hun element te raken. Uren kunnen ze zich buiten vermaken met dartelen in de sneeuw.

Het is natuurlijk fantastisch om in de winter lange wandelingen te maken, er zijn echter wel een paar zaken waar u rekening mee moet houden:

Tijdens het spelen  in de sneeuw krijgen honden vaak ook een hoop sneeuw binnen. Dit kan ernstige buikpijn, diarree en overgeven veroorzaken. Als de diarree langer dan een dag duurt, de hond maakt een zieke indruk of de hond wil niet eten, neem dan contact op met uw dierenarts!

Sneeuw kan tussen de voetzolen van uw hond klonten ijs gaan vormen. Dit veroorzaakt veel pijn tijdens het lopen. Controleer  de voetzolen van uw viervoeter dan ook regelmatig. Voor de wandeling  de pootjes insmeren met vaseline wil wel iets helpen, maar soms  zijn het aantrekken van hondenschoenen het enige wat echt helpt.  De meeste dierenartsen verkope n deze speciale schoenen en kunnen u helpen de juiste maat aan te schaffen.

Hondenpootjes kunnen niet goed tegen strooizout. Als uw hond plotseling mank loopt tijdens een winterse wandeling, zou strooizout wel eens de boosdoener kunnen zijn. Spoel de poten bij thuiskomst goed af met lauw water. Ter voorkoming van dit probleem kan ook hier vaseline wel wat helpen, maar probeer zoveel mogelijk het lopen over bestrooide wegen te voorkomen.

Ook tijdens het wandelen met koud weer en zeker als uw hond veel inspanning levert verliest de hond veel vocht. Neem daarom tijdens lange wandeling altijd een thermosfles met warm water mee zodat u altijd niet bevroren water voorhanden hebt.

Hond op ijs

Veel honden vinden het heerlijk om het ijs op te gaan en met de baas op schaatsen mee te rennen. Dit is echter niet zonder gevaar! Als u van plan bent uw hond mee te nemen het ijs op, houdt er dan rekening mee dat schaatsijzers messcherp zijn en ernstige verwondingen kunnen veroorzaken aan hondenpoten.  Het lopen op het ijs is zeer belastend voor de gewrichten, dus zeker niet  geschikt voor jonge honden en nooit lang achter elkaar! Houdt er verder ook rekening mee dat een hond niet door heeft als de dooi is ingetreden en het over  is met de ijspret. In een onbewaakt  ongeblik kan hij zomaar het ijs op rennen en  er door heen zakken.

Hond en koud weer 

Niet alle honden zijn gecharmeerd van winterweer.  Pups van kleine rassen zoals de chihuaha en de malthezer zijn zeer gevoelig voor onderkoeling! Kleine volwassen honden zonder ondervacht of met een dunne ondervacht en oudere dieren kunnen het snel koud krijgen en lopen liever buiten met een winterjasje. Let er wel op dat over het algemeen een hond het eerder te warm heeft dan te koud. Een een jasje wordt vaker gebruikt als modeitem dan als noodzaak tegen het koude weer. Dit komt te gezondheid van de hond zeker niet ten goede!