Honden intelligenter dan katten?

Uit een aantal onderzoeken (Britse wetenschappers aan de Oxford University, 2011 en Britta Osthaus, 2009) blijkt dat honden slimmer zijn dan katten. Lange tijd veronderstelde men het tegendeel. Volgens een psychologe Britta Osthaus is het zelfs zo dat een hond betere causale verbanden legt dan katten.

Een dergelijke discussie ontstaat vaak tussen katten- en hondenliefhebbers: zijn katten of honden slimmer? En zo ja, waarom? Veel mensen denken dat katten slimmer zijn.

Onderzoek honden en katten
Osthaus voerde in Kent een simpel onderzoek met honden en katten uit. Ze maakte een stuk vis vast aan een touw en deed daar een doorzichtig plastic potje op. Ze wilde achterhalen of katten begrijpen dat ze de vis dichterbij konden brengen door aan het touwtje te trekken.

Je raadt het waarschijnlijk al: met een touwtje lukte het op de valreep. Met twee touwtjes waarbij de ene een stukje vis had, begrepen de katten niet wat ze moesten doen. Ze speelden maar wat. Bij verwarring van de touwtjes was het al helemaal een raadsel.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het met de honden zit. De honden konden juist wel wat de katten niet konden. De touwtjes die door elkaar gingen, vonden ze wat lastiger. Toch slaagden ze erin.

Gedragsbiologie verschillend
Hondentherapeuten zijn van mening dat je een kat en hond eigenlijk niet kunt vergelijken met elkaar. Een kat en een hond zijn qua gedragsbiologie zo verschillend dat een eerlijke vergelijking onmogelijk is.

Zowel katten als honden hebben het in zich om oorzaak-gevolg te leren. Een kat is wat doelgerichter. Een kat beweegt meestal alleen als dat echt moet of als ze gewoon even speels wil zijn. Wie slimmer is, is dus onmogelijk te beantwoorden.

Hond aanschaffen
Als u graag een hond wilt aanschaffen (en zeker na dit artikel gelezen te hebben), dan gaat u naar veelgestelde vragen hond over het aanschaffen ervan.