Kosten inenting hond

Op deze pagina vindt u algemene informatie over de kosten inenting van uw hond. De tarieven kunnen behoorlijk verschillen, informeer daarom altijd vooraf bij uw dierenarts naar de tarieven.

Kosten inenting en verzekering

De kosten van een inenting zijn per dierenarts verschillend, maar bedragen rond de €50,- per jaar na het eerste jaar. De hond krijgt dan een grote cocktail van meerdere inentingen op jaarbasis toegediend. Deze jaarlijkse kosten worden met een hondenverzekering in bij sommige verzekeraars  vergoed afhankelijk van uw pakket.

U kunt hier alle details over hondenverzekeringen vergelijken.

Kosten inenting pup

De kosten van het inenten van een pup zijn verschillend. Het is gebruikelijk om puppy’s drie keer in te enten. De meeste puppy’s worden ingeënt wanneer ze 6 weken oud zijn. Dit is een inenting tegen kernziekten. De inenting beschermd de pup tegen parvovirose (parvo) en de algemene ‘’hondenziekte’’ (ziekte van carré). Na de eerste inentingen worden ze na 9 en 12 weken nog een keer ingeënt. Het is gebruikelijk om een puppy drie keer te vaccineren doordat het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
De kosten van deze inentingen hangt af van de regio en het tarief dat de dierenarts hanteert. Het is verstandig om vooraf te informeren bij de dierenarts naar de kosten van de inenting. U kunt de kosten van alle inentingen overigens grotendeels vergoed krijgen met een hondenverzekering. Op de volgende pagina kunt u hondenverzekeringen vergelijken.

Vaccinatieschema en kosten inenting hond

Hieronder is een vaccinatieschema inclusief de kosten per vaccinatie opgesteld. De kosten zijn gebaseerd op de verschillende tarieven die dierenartsen doorgaans hanteren.

Soort inenting Kosten inenting hond
Inenting puppy op 6 weken €25 – €65
Inenting puppy op 9 weken €40 – €60
Inenting puppy op 12 weken €30 – €65
Inenting volwassen hond grote cocktail €25 – €75
Inenting volwassen hond kleine cocktail €25 – €60
Kennelhoest neusdruppel als extra vaccin €15 – €45
Rabiës als extra vaccin €10 – €40

 

Wat is vaccineren?

Het vaccineren van een hond is hetzelfde als het laten inenten van een hond. Een vaccinatie of inenting bij een hond zorgt er voor dat er antilichamen en afweercellen in het bloed ontstaan tegen allerlei ziekten. Er wordt bij de hond een inenting toegediend met dode of onschadelijke virussen van een bepaalde ziekteverwekker. Dit wordt gedaan om het afweersysteem in werking te zetten, mocht de hond in contact komen met een ziekteverwekker. De ziekteverwekker wordt dankzij de inenting vaak direct uitgeschakeld.

Soorten inentingen hond

Er komen een aantal ziekten voor waar uw hond tegen ingeënt dient te worden. Voor sommige van deze ziekten bestaat er één grote cocktail die jaarlijks wordt toegediend, waardoor uw hond beschermd is tegen meerdere ziekten. Alle onderstaande inentingen worden met een (aanvullende) hondenverzekering tot een bepaald bedrag vergoed. Hieronder staan de meest voorkomende ziektes waarvoor wordt ingeënt:

Hondenziekte (ziekte van carré)

Hondenziekte is een virusinfectie dat leidt tot ontstekingen van de luchtwegen, longen, neus, maag en darmen bij de hond. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt overgedragen door het lichaamsvocht, speeksel en urine van besmette honden. Ongeveer de helft van de honden die niet zijn ingeënt en de ziekte krijgen overlijdt, met name pups.

Parvo virus

Parvo is een zeer besmettelijke ziekte dat zich d.m.v. de ontlasting en braaksel van de hond snel verspreid. Iedere hond is gevoelig voor dit virus en behoort tot één van de meest agressieve ziekten. Ook bij deze ziekte zijn met name pups tot een leeftijd van 1 jaar zeer gevoelig voor dit virus. Honden raken besmet met het virus door contact met ontlasting van besmette honden.

Kosten inenting parvo

De kosten voor deze inenting vallen onder de grote cocktail die jaarlijks toegediend wordt. Met deze vaccinatie is een hond beschermd tegen de hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en hepatitis. Deze jaarlijks inenting is afhankelijk van uw dierenarts.

Hondsdolheid / Rabiës

Een inenting tegen hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is verplicht als u met uw hond naar het buitenland gaat. Hondsdolheid is een heftige virusinfectie, die via de zenuwbanen naar de hersenen en organen terecht komt. De verschijnselen hebben in alle gevallen een dodelijke afloop. Als u op reis gaat met de hond geldt het voor de meeste landen dat de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend moet worden.

Kosten inenting hondsdolheid / rabiës

De kosten voor het vaccin tegen rabiës kunnen per dierenarts verschillen en liggen tussen de €25,- en €45,-. De geldigheid van de inenting is in de meeste gevallen vastgesteld op 3 jaar.

Kennelhoest

Kennelhoest is een relatief milde ziekte die na ongeveer een week vanzelf weet overgaat. De besmetting wordt veelal overgebracht door het speeksel van besmette honden. Voor jonge honden en pups leidt de besmetting soms tot longontsteking.

Kosten vaccin kennelhoest

Een deel van de kennelhoest vaccinatie zit in jaarlijkse cocktail inbegrepen. De kosten voor het additionele vaccin tegen kennelhoest liggen tussen de €15,- en €40,- en wordt toegebracht middels neusdruppels.

Ziekte van Weil (leptospirose)

De ziekte van Weil is geen virusinfectie, maar een bacteriële ziekte die veroorzaakt wordt door de urine van een besmet dier. De ziekte is tevens besmettelijk voor mensen en veroorzaakt klachten aan de nieren, lever en bloedvaten. Op deze pagina vindt u meer informatie over de ziekte van Weil.

Kosten inenting ziekte van Weil

De kosten voor de inenting tegen de ziekte van Weil zijn inbegrepen in een jaarlijkse cocktail, die ongeveer €50,- per jaar kost. Met deze inenting is uw hond tevens beschermd tegen Parvo , hondenziekte (ziekte van carré) en HCC. (leverziekte)

HCC (leverziekte)

HCC is een leverziekte die wordt overgedragen door het speeksel en de ontlasting van besmette honden. Vooral voor jonge honden is deze ziekte gevaarlijk. Puppy’s kunnen na besmetting binnen een aantal uur overlijden. De puppy’s die de infectie overleven hebben grote kans op een aandoening in de vorm van chronische diarree.

Kosten vaccinatie HCC

De kosten van de inenting tegen HCC is bijna altijd in het standaard vaccin (grote cocktail) inbegrepen.