Honden verstaan mensentaal

Honden verstaan mensentaal

De meeste hondenbezitters hadden al een sterk vermoeden, maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat honden mensentaal verstaan. Wat baasjes tegen hun hond zeggen en de manier waarop kunnen honden verstaan volgens de resultaten van het onderzoek.

Honden lijken nog meer op mensen dat aanvankelijk werd gedacht. Het gebied in de hersenen waar taal wordt verwerkt komt overeen met hetzelfde gebied als van een mensenbrein, namelijk de linker hersenhelft. De Hongaarse wetenschappers zijn tot deze conclusie gekomen d.m.v. MRI-scans die bij 13 honden zijn uitgevoerd.

Interpretatie van honden

Uit de studie komt naar voren dat honden de betekenis van woorden, en de intonatie waarmee mensen woorden uitspreken, met elkaar kunnen combineren zodat zij de betekenis van woorden op de juiste manier kunnen interpreteren.  Een gebied in de rechterzijde van de hond verwerkt de intonatie van woorden, ongeacht welk woord honden te horen krijgen. Het beloningscentrum van de dieren licht pas op als beide hersenhelften het ‘juiste’ signaal kregen: een echt lovend woord links, de juiste intonatie rechts.

In de praktijk komt dit er op neer dat de intonatie van de woorden die je zegt erg belangrijk is. Een opmerking zoals ‘’goed gedaan’’ zal niet op de juiste manier overkomen als je het op een strenge, schreeuwende manier zegt. Dit kun je natuurlijk te allen tijde testen op je eigen hond. Misschien heb je ook wel eens meegemaakt dat een hond door vreugde uw gezicht likte en niet zo maar stopte. Als de hond merkt dat je het niet vervelend vindt en lachend beveelt om te stoppen, zal hij/zij niet zomaar ophouden.

Vocabulaire honden

De Hongaarse wetenschappers zijn tevens tot een conclusie gekomen over de vraag of vocabulaire enkel een menselijke vaardigheid is. De menselijke vocabulaire die wij kennen is geen unieke menselijke vaardigheid die voortgekomen is uit het ontstaan van taal, maar uit een oudere functie die al langer aanwezig was. De reden waarom honden deze vaardigheid hebben ontwikkeld zou komen doordat honden omgeven worden door een ‘’spraakrijke’’ omgeving.

“Vocabulaire is kennelijk geen uniek menselijke vaardigheid die voortkomt uit het ontstaan van taal, maar eerder een oudere functie die er al was”, besluit de Hongaarse onderzoeker Attila Andics. Dat honden dit talent om woorden te verstaan bereikt hebben, zou komen omdat ze leven in een “omgeving die rijk is aan spraak.”