Waarom een hondenverzekering

Voordelen en nadelen van een hondenverzekering

Of een hondenverzekering een goed idee is hangt af van uw persoonlijk situatie. In tegenstelling tot een zorgverzekering bij mensen is het nemen van een hondenverzekering niet verplicht door de overheid. U bepaalt dit dus zelf, wel dienen eigenaren hun honden goed te verzorgen en hier valt ook toegang tot medisch noodzakelijke zorg onder.

Hieronder geven we een aantal voor- en nadelen van hondenverzekeringen:

Voordelen van een hondenverzekering

  • Met een hondenverzekering heeft u de medische zorg voor uw hond afgedekt. Uw hond staat bloot aan risico’s en zal zeker bij puppies regelmatig de dierenarts bezoeken. Bij ernstige ziektes of ongelukken zijn uitgaven aan medische zorg van 800,- euro of meer eerder regel dan uitzondering (zie ook wat kost een dierenarts). Een hondenverzekering heeft een jaarlijkse dekking tussen de 2000,- en 5000,- euro.
  • Het is een fijn gevoel dat u verzekerd bent en niet zelf maandelijks geld opzij hoeft te leggen, maar via een vast bedrag in de maand weet waar u aan toe bent.
  • U kunt de dekking van de verzekering aanpassen aan de leeftijd en ras van uw hond. Zo hebben puppies een hogere kans op ongelukken.

Nadelen van een hondenverzekering

  • U betaalt maandelijks een bedrag aan premie voor uw hondenverzekering dat u kwijt bent, ongeacht of uw hond nu wel of niet gebruik heeft gemaakt van medische zorg. Indien u denkt dat het risico van zorgkosten voor uw hond meevalt en u die zelf kunt dragen en ook bij grote ingrepen zonder problemen 2000,- tot 5000,- euro kunt betalen, is een verzekering vanuit financieel oogpunt niet nodig.
  • Indien u niet bereid bent om grote uitgaven te doen voor de medische zorg van uw hond. In het algemeen geldt dit eerder voor oudere honden die al een mooi leven hebben gehad dan jonge honden.

Handig om te weten

Een hondenverzekering kunt u opzeggen, afhankelijk van de verzekeraar kan de opzegtermijn verschillen van 1 dag t/m 30 dagen. Vaak is de minimale looptijd van een verzekering 1 jaar, maar afhankelijk van de verzekeraar kan dit ook 1 dag zijn.