Ziekenhuis speurhond detecteert bacteriële infecties bij patiënten

Hond met speurneus helpt ziektes op te sporen in VUmc

Honden helpen mensen op veel verschillende manieren om de gezondheid van mensen te bevorderen, onder meer door de therapeutische kwaliteiten van de dieren.  Daarnaast is nu gebleken dat zij mensen ook op een andere manier kunnen helpen, er is nu namelijk aan de Vrije Universiteit Medisch Centrum in Amsterdam een speurhond nu die gevallen van een dodelijke bacteriële infectie kan opsporen.

Ziekenhuis virussen worden gemakkelijk opgepikt bij patiënten als ze beginnen te verspreiden, maar artsen kunnen dan te laat komen om ze te diagnosticeren als zichtbare symptomen niet aanwezig zijn. In het geval van Clostridium difficile – ook wel bekend als C. diff – kenmerken geïnfecteerde patiënten zich door een geur in hun ontlasting. Het centrum wordt nu met behulp van Cliff de beagle geholpen door te ruiken aan patiënten. De hond heeft tot nu toe 97 van de 100 monsters van patiënten correct geïdentificeerd, en kan de aanwezigheid van de bacteriële infectie ook bepalen door het ruiken van de lucht rond de gasten bedden.

Er wordt aangenomen dat andere honden kunnen worden getraind om tekenen van een bacterie in ziekenhuizen te herkennen en  verspreiding te verminderen doordat zij deze eerder detecteren  dan mensen kunnen.

Bron: www.vumc.com