Honden herkennen menselijke emoties

hondenverzekering vergelijken

Als u denkt dat uw hond uw gevoelens kan ‘’ruiken’’ en herkent, kan u wel eens gelijk hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden menselijke emoties kunnen lezen. Honden zijn in staat mentale representaties te maken van negatieve en positieve emoties bij mensen. Hierdoor kunnen zij dus herkennen hoe hun baasje zich voelt.

Met de onderzoeksresultaten wordt voor het eerst aangetoond dat een hond emotionele gelaatsuitdrukkingen bij een andere soort kan onderscheiden. Aldus een team van experts en psychologen op het gebied van dierlijk gedrag van de Universiteit van Lincoln en Sao Paulo.

Honden maken match

Het onderzoeksteam heeft aangetoond dat dat honden tot meer in staat zijn dan het enkel tonen van aangeleerd gedrag. Het team heeft een experiment uitgevoerd met 17 honden waaruit blijkt dat honden menselijke expressie kunnen herkennen.  In het experiment kregen de honden afbeeldingen te zien van mensen ( en honden) met verschillende emoties zoals boos of blij. Vervolgens werd een geluid afgespeeld zoals een menselijke blije of boze stem. De honden waren in het experiment in staat om de juiste match te maken tussen de afbeelding en het geluid. Honden zijn het enige dierlijk soort dat verschillende emoties kan waarnemen en herkennen.

Het empathisch vermogen van de hond

Naast het waarnemen en herkennen van verschillende emoties,  zijn honden tevens in staat om elkaars expressies te imiteren. Dit verschijnsel duidt op het empathisch vermogen van de hond. Dit betekent dat honden zich kunnen inleven in de emotie van de mens of dier. Alle onderzoeksresultaten van de Universiteit van Lincoln en Sao Paulo zijn gepubliceerd in de Royal Society Journal Biology Letters.