De IQ test voor honden

hondenverzekering vergelijken

De intelligentie van uw hond is tegenwoordig te meten met behulp van een speciale IQ-test voor honden. De test, die ontwikkeld is door wetenschappers van de universiteit van Edinburgh, zou tevens kunnen aantonen hoe het menselijke brein in elkaar steekt.

Menselijk brein zelfde werking als hond

Volgens de wetenschappers werkt het menselijk brein hetzelfde als dat van een hond. Voor het onderzoek zijn 68 bordercollies (middelgrote herdershonden) onder de loep genomen, die verschillende cognitieve taken hebben uitgevoerd. Een voorbeeld van één van de cognitieve taken bestond uit het kiezen tussen twee verschillende borden met voedsel. Er werd hierbij geprobeerd om de hond te laten kiezen voor het bord met de grootste portie voedsel. De honden die bij deze taak of een andere taak goed presteerde, blijken in de andere specifieke taken ook goed te presteren.

Gezondheidsproblemen honden

Met de resultaten die uit het onderzoek zijn gekomen wordt er nu geprobeerd om gezondheidsproblemen bij honden te analyseren. Gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld dementie zal worden geanalyseerd waaruit de link tussen een lang leven en intelligentie moet voortkomen. Ten opzichte van de mens is dit voor honden een stuk eenvoudiger. Bij de mens spelen namelijk externe factoren zoals ongezond leven (roken, alcohol) mee. Honden zijn natuurlijk rook- en drinkvrij, waardoor de onderzoeksresultaten vele malen betrouwbaarder zijn.